Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Hantering av mat och dryck i föreningar

I Malung-Sälens kommun finns det ca 180 föreningar och organisationer, och bland dessa finns det kiosker och serveringar som kontinuerligt hanterar mat och dryck. Lägg därtill alla tillfälliga serveringar vid enstaka arrangemang, läger, cuper med mera. Som ansvarig föreningsledare räknade du troligen inte med att även indirekt agera ”krögare”, och du är därför inte ensam om att känna dig vilsen i den rollen.

Att hantera mat och dryck kräver kunskap och god planering. Riksidrottsförbundet har tagit fram branschriktlinjerPDF (som Livsmedelsverkar anser som lämpligt stöd) och med hjälp av dem kan föreningen bedriva försäljning och hantering under trygga former. När ni har anpassat er mathantering efter dessa riktlinjer och rutiner sover du bättre om natten.

 

Klicka här för att läsa branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen".PDF

När ska föreningen kontakta kommunen?
Om er förening säljer och/eller serverar mat regelbundet och någorlunda organiserat bör ni kontakta kommunens livsmedelsinspektör (tel. 0280-18390 eller på miljokontoret@malung-salen.se). Se exemplen nedan om din förening kanske räknas som ett livsmedelsföretag och behöver registreras. Tänk också på att meddela livsmedelsinspektören om ni använder vattnet från en enskild brunn i hanteringen. Livsmedelsföretag definieras i lagstiftningen som ”varje privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings-, och distributionskedjan av livsmedel”.

 

Exempel på försäljning/servering                                                Räknas det som livsmedelsföretag?

Ni driver en kiosk eller cafeteria som ni hjälps åt att bemanna. Den är öppen på helgerna under säsongen.

Ja. Läs del 5, ”Hygienrutiner” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" och använd de delar av rutinerna som är aktuella för er.

 

Vid tävlingar/matcher brukar olika föräldragrupper
turas om att ta med och sälja kaffe och hembakat,
enkla smörgåsar, färsk frukt

Nej.

Mer än tio helger per år ställer ni upp serveringstält och säljer hamburgare, sallad m.m.

Ja. Läs del 6, ”Mat vid evenemang” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" och använd de delar som är aktuella för er.

 

Tio helger, eller mindre, per år ställer ni upp serveringstält och säljer hamburgare, sallad m.m.

Nej. Men läs ändå del 6, ”Mat vid evenemang”, i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" och använd de delar som är aktuella för er.

 

En gång per år har ni en tävling dit ni brukar beställa mat från en cateringfirma

Nej. I det här fallet är det cateringfirman
som är företaget.

 

En gång per år har ni en tävling dit ni brukar hjälpas åt att bidra med hemlagad mat.

Nej. Läs avsnittet om hemlagad mat i del 5
”Hygienrutiner” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen"

 

Föreningen har en lokal som hyrs/lånas ut till
fester.

Nej.

 

Ni står som arrangörer för ett större mästerskap som varar en vecka eller mer. Ni räknar med att sälja/servera sammanlagt mer än 10 000 portioner mat till deltagare/publik.

Ja. Använd både del 5 och 6 i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen"


Föreningar som driver professionella restauranger hänvisas till restaurangbranschens råd
och anvisningar på www.visita.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka här för mer information om livsmedelskontroll och registrering av livsmedelsanläggning.

Sidan uppdaterad 2017-08-24 av