Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Fakta om näringslivet

Näringslivet i Malung-Sälens kommun domineras av två starka sektorer: turism och industri.

I Sälen är besöksnäringen dominerande. Den största aktören är Skistar som driver anläggningarna i Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Andra stora aktörer är
i Stöten, Kläppen och Topeja Resorts som driver Högfjällshotellet och Gammelgården.

Sågverksindustrin har sitt säte i Transtrand. Fiskarhedens Trävaru AB producerade under 2010 sammanlagt 242 000 kubikmetersågad vara, vilket var rekord för företaget.

Produktionsindustrin dominerar främst i Malung, där det även finns en stark grossistindustri. Autofrom AB är exempelvis världsledande inom tillverkning av bilmattor och Normark Scandinavia AB är ledande inom jakt och fiske.

Historisk är Malung vida känd för sin skinnindustri. PG Elfström är den enda skinntillverkaren i Sverige. PG har fortfarande sin produktion i byn Gärdås. Jofama är ett världskänt varumärke och experter på MC-kläder och uppmärksammad tillverkare av MC-kläder till poliskårer i flera länder. Båda företagen är även kända som trendsättare för skinnkläder. Jofama har flera kända artister som designar deras plagg.

Tack var den enorma expasionen i Sälenfjällen har kommune ett stort antal mindre företag inom flera hantverksyrken som ständigt utvecklas. Malung-Sälen kännetecknas av ett starkt entreprenörskap, ett differentierat näringsliv och mycket låg ungdomsarbetslöshet.

En positiv trend för kommunen är att företagsamheten. Cirka 16 procent av den arbetsföra befolkning är företagare. Varje år rekryteras cirka 2000 säsongsarbetare till destionation Sälenfjällen. Det bidrar till att arbetsmarknaden breddas och stärker områdets konkurrenskraft.


Sidan uppdaterad 2016-12-09 av