Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Trollkarlen från Oz

Söndagen den 25 mars, klockan 16.00 och måndagen den 26 mars, klockan 18.30 på Folkets park Orrskogen i Malung.  

Jenny, som i filmen heter Dorothy, växer upp hos sin moster och morbror i ett hus på  landet i Kansas, USA. Hon känner sig ensam och saknar lekkamrater. Ingen lyssnar till det hon har att säga mer än bästa vännen, hunden Toto. Jenny längtar så mycket bort från den trista verkligheten, att hon hamnar i det färgsprakande landet Oz. 

Här finner hon allt som kan förverkliga hennes fantasier: en fågelskrämma utan hjärna, en man av plåt utan hjärta, ett fegt lejon och en magisk trollkarl. Där bor Kolmasken, Spekattan och Storken men också elaka Häxan från Väst. Jenny får ett par silverskor av den goda Häxan från Norr som skyddar henne från Häxan från Väst. 

I det nya landet får Jenny äntligen uppmärksamhet. Hon lyckas befria landets invånare från den elaka häxan och blir hyllad som hjälte. Men med tiden ökar hennes längtan att komma hem till gården igen. Trollkarlen från Oz har förmågan att se in i Jennys liv och han är den ende som kan övertyga henne om att återvända. Jenny känner precis som många barn gör idag: otrygghet, en hotfull omgivning, en vilja att förändra sitt liv. I Oz lyckas hon ta fram egenskaper som hon inte visste att hon hade. Hon märker vad vänner och osjälviskhet betyder när man har det svårt. Och med hjälp av mod, hjärta och tanke övervinner de tillsammans de onda krafterna. 

Jenny accepterar alla som är annorlunda utan att döma dem på förhand, därför har hon blivit en symbol för fördomsfrihet idag.

Pjäsen är skriven efter boken Trollkarlen från Oz (The Wonderful Wizard of Oz) som skrevs av den amerikanska journalisten och författaren Lyman Frank Baum år 1900. Baum skrev ytterligare 13 böcker om fantasilandet Oz och dess märkliga invånare. Den här dramatiseringen är gjord av Heikki Mäkelä och Pekka Ojamaa år 1978

Välkommen!

Sidan uppdaterad 2018-03-08 av

Kalenderarkiv

2018 Mars